citystudios
citystudios

Konstmodeller

tisdag, 07 februari 2012 23:10 More in this category: « Modellhistoria, var och hur började fotomodellsyrket?
Tagged under
font size - +
|   Print
Rate this item
(0 röster)


Det kan låta som ett lätt jobb att stå naken framför en grupp konststudenter och posera, och det är ett av få modelljobb där efterfrågan på manliga och kvinnliga modeller är lika stor. Men att vara konstmodell är absolut inte så lätt som det låter.

Till att börja med får man inte vara blyg av sig, för här handlar det verkligen om att stå helt utan kläder. Inte en endaste tråd på kroppen, för meningen är att konstnären skall fånga alla skuggor och allt ljus som faller på huden. Muskelspelet är viktigt både vid teckning, målning, och skulptur. Därför måste man ha bra hållning och kunna hålla en pose – och ha ett intressant muskelspel, så man får inte vara för tjock. Eller tjock på rätt sätt, kanske man ska säga. Men det är en fantastisk modellträning, om man kan komma över blygheten.

Olika typer av konstmodeller


Det finns tre olika typer av uppdrag som konstmodeller som regel får: Krokimodell, teckningsmodell, och skulpturmodell.
När man tänker på konstfotomodeller är det kanske krokimodellen som kommer först. Vid krokiteckning står modellen på en plattform mitt i rummet, och konstnärerna sitter runt om och ritar. Det handlar om att rita snabbt. En krokimodell gör relativt korta poser på 5-20 minuter, ibland snabbteckning i en serie av poser på kanske en minut i var.

Modeller för teckning och målning handlar om litet längre ställningar, där modellen kan stå hela dagen – ibland flera dagar. Många gånger används teckningarna som underlag för målningar (de stora konstnärerna gjorde alltid en teckning först, innan de målade). Idag kan man stå modell för målningen direkt. Det kan ta flera dagar innan den är klar, så man måste kunna gå tillbaka till den pose som man lämnade konstnären med. En fördel är om man kan frysa rörelser, något som konstnärer behöver. Det kräver mycket av musklerna att stå stilla i en timme.

För skulptur poserar man på samma sätt, men här står man på en plattform mitt i en sal – och plattformen vrids med några minuters mellanrum. Det gäller att ha bra balanssinne och känsla för hur man behåller sin pose även när det rör sig under en. Skulptur kan ta tid, upp till flera veckor – och modellen måste behålla samma pose. Det är mycket svårt och inget för den som aldrig modellerat förut.
Det finns en organisation för professionella konstmodeller, Konstmodellernas Yrkesorganisation, där man kan läsa mer om vad jobbet innebär och hur man blir konstmodell. http://www.kyo.se/

Skrivet av Daniel Norin Last modified on söndag, 18 mars 2012 12:16
Daniel Norin

Daniel Norin

Driver CityModels tillsammans med Tomas och Joakim. Daniel har en bred erfarenhet av modellfotografering.

Mer info kommer snart...

Mer info kommer snart...

Mer info kommer snart...